Ελληνική Αυθεντική Φέτα

“Καλούδι” τυρί φέτα Π.Ο.Π.

Η φέτα, το διάσημο σε όλο το κόσμο ελληνικό λευκό τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο και γίδινο γάλα και ωριμάζει φυσικά μέσα σε άλμη, δεν θα μπορούσε να λείπει από την συλλογή μας.


Η φέτα είναι ένα ξεχωριστό τυρί που μπορούμε να φάμε μόνο του, στις σαλάτες μας ή να το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα:


  • Στο καθημερινό τραπέζι, ένα χοντρό κομμάτι φέτα με ελαιόλαδο και αρωματισμένο με λίγη ρίγανη και φρέσκο ζεστό ψωμί είναι μια λιχουδιά καθαρά ελληνική.
  • Στη χωριάτικη σαλάτα, αυτό το τόσο κλασσικό ελληνικό πιάτο, αλλά και όλες τις σαλάτες της κουζίνας μας η φέτα δίνει τη νότα που απογειώνει τη γεύση.
  • Στις πιο γνωστές πίτες της πατρίδας μας, όπως στην σπανακόπιτα και στην τυρόπιτα, η φέτα αποτελεί την μοναδική βάση που χρειαζόμαστε.
  • Ακόμη, η φέτα τρώγεται ψητή, μέσα στα σάντουιτς, τις ομελέτες και σε τόσες ακόμη συνταγές μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την μοναδικότητα αυτού του εξαιρετικού τυριού, το κατέταξε το 2002 στα ευρωπαϊκά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Έτσι, μόνο το τυρί που παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μπορεί να λέγεται “φέτα” και να φέρει περήφανα την ένδειξη “Π.Ο.Π.”!


Η φέτα Π.Ο.Π. “καλούδι” φτιάχνεται από ελληνικό πρόβειο και γίδινο γάλα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που πληρούν όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας, από τυροκόμους με εμπειρία πολλών γενιών. Θα την βρείτε σε δύο μορφές: παραδοσιακή “πλάκα” για να κόψετε όσο θέλετε, και σε εύχρηστους προκομμένους κύβους.


Σημαντικό: Οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ένα λευκό τυρί που έμοιαζε πολύ με την σημερινή φέτα. Ήταν πολύ διαδεδομένο και αναφέρεται για πρώτη φορά τον 8ο π.Χ. αιώνα. Ο Όμηρος στην “Οδύσεια” περιγράφει ένα τέτοιο τυρί από πρόβειο και γίδινο γάλα. Ο τρόπος παρασκευής που περιγράφει, είναι σχεδόν ίδιος με τον σημερινό τρόπο που οι Έλληνες τυροκόμοι φτιάχνουν τη φέτα.